recomandarirecomandari
spitalul sf sava iasi

Recomandari

Serviciul de urgenta 113 SMS

01.02.2018

Specialistii Serviciului de Prevenire si Protectie IASISTING va reamintesc: UN MINUT - Granita intre viata si moarte.
Un apel fals poate impiedica sau intarzia o ambulanta sa ajunga la tine sau la cineva drag tie! Un minut conteaza in salvarea unei vieti.
Prezenta instructiune descrie modul de transmitere a urgentelor catre Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) prin mesaje scurte de tip SMS transmise la numarul 113, asociat unui apel de urgenta la 112.

Instructiunea se adreseaza tuturor persoanelor cu dizabilitati de auz si/sau vorbire care au dreptul legal de a transmite urgente la numarul 113 prin mesaje scurte de tip SMS, asociate unui apel de urgenta la 112.
Are dreptul legal de a comunica prin SMS la numarul 113 persoana cu dizabilitati de auz si/sau vorbire care s-a inregistrat in prealabil in baza de date a SNUAU (procedura de inregistrare este disponibila pe site-ul www.112.ro).
ATENTIE!!!
Apelarea sistemului de urgenta prin SMS la numarul 113 se poate realiza doar in retelele de comunicatii mobile Orange, RCS-RDS, Telekom, Vodafone.
Etapele de transmitere a urgentei prin sms la 113:
Persoana aflata intr-o situatie de urgenta initiaza un apel la numarul 112 de pe un telefon mobil inregistrat in baza de date a SNUAU.

Operatorul 112 raspunde la apel, apoi inchide apelul fara a initia un dialog, cunoscand faptul ca apelantul are deficienta de auz si/sau vorbire, in urma inregistrarii acestuia in baza de date a SNUAU;
Prin acest apel sistemul 112 receptioneaza informatiile de localizare a telefonului mobil (zona de unde se efectueaza apelul de urgenta) la nivel de sector/celula, precum si datele de identificare ale apelantului, in situatia in care acesta detine servicii de telefonie mobila in baza unui abonament;
Dupa ce apelul la 112 a fost preluat de catre operatorul 112, Serviciul de Urgenta va transmite un mesaj de tip SMS, cu urmatorul continut: "TRIMITETI SMS LA 113 CU URGENTA SI ADRESA INCIDENTULUI";

Persoana aflata in situatia de urgenta transmite prin SMS la 113 datele solicitate despre tipul urgentei si adresa acesteia (adresa exacta), raspunzand la mesajul primit, direct sau printr-un mesaj nou creat;
Urgenta trebuie descrisa cat mai scurt , dar si cat mai exact;
Este recomandat sa nu se foloseasca diacritice, pentru a nu ingreuna modul de scriere a mesajului de urgenta;
Dupa primirea mesajului cu descrierea urgentei si adresa incidentului, Serviciul de Urgenta va transmite persoanei aflata in situatia de urgenta un mesaj de tip SMS cu urmatorul continut: "MESAJ RECEPTIONAT. RAMANETI DISPONIBIL PENTRU CONTACT PRIN SMS";

Dupa acest mesaj, este posibil sa primiti in continuare SMS-uri de la Serviciul de urgenta cu sfaturi si/sau intrebari suplimentare la care trebuie sa raspundeti cat mai repede si concis prin SMS la 113;
Sfaturile/ intrebarile suplimentare au rolul de a lamuri aspecte importante cu privire la urgenta pe care dumneavoastra ati anuntat-o prin SMS la 113 si totodata au rolul de a va proteja pentru a nu va expune la pericolul generat de situatia semnalata.

Datele raportate prin SMS la numarul 113 cu referire la tipul urgentei si a locatiei sunt transmise catre dispeceratele specializate de interventie, pentru alocarea in cel mai scurt timp a resurselor necesare solutionarii urgentei semnalate.

Serviciul de urgenta 112

01.02.2018

Specialistii Serviciului de Prevenire si Protectie IASISTING va reamintesc: UN MINUT - Granita intre viata si moarte.
Un apel fals poate impiedica sau intarzia o ambulanta sa ajunga la tine sau la cineva drag tie! Un minut conteaza in salvarea unei vieti.
Personalul centrelor de preluare a apelurilor de urgenta 112 este compus din personal specializat care raspunde la apelurile de urgenta 24 din 24 de ore. Ei sunt instruiti pentru a asista apelantii in cazuri de urgenta si a-i ajuta in cel mai scurt timp posibil.

Numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 se apeleaza atunci cand este necesara interventia agentiilor specializate de interventie, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.
Apelarea numarului 112 reprezinta o cale rappida de a comunica cu Dispece- ratele de Urgenta (Politie, Pompieri, Ambulanta) in timpul unei situatii de urgenta.

Sistemul 112 functioneaza la nivelul intregii tari, in toate retelele de telefonie, fixe sau mobile.

112 este numar unic european de urgenta, benefic pentru turisti si oameni de afaceri straini aflati pe teritoriul Romaniei.
Pentru a putea aprecia corect daca o situatie este de urgenta, cetateanul trebuie sa raspunda la urmatoarea intrebare: "Este nevoie de asistenta imediata a Politiei, Pompierilor sau a Salvarii pentru a salva viata, proprietatea sau mediul?"
Exemple de situatii de urgenta: conflicte si agresiuni fizice, lovire sau alte violente, rele tratamente aplicate minorilor, talharie, tulburarea linistii si ordinii publice, persoane disparute/gasite, droguri consum/trafic, incendii, cutremure, accidente cu victime, etc.
Operatorii 112 stiu sa inteleaga ca oamenii nu pot intotdeauna sa aprecieze corect daca este un caz de urgenta sau nu. Tot ceea ce vi se cere este sa sunati la 112 numai cand credeti sau simtiti ca este o urgenta.
Nu reprezinta o urgenta: aglomerare trafic, intrerupere utilitati, inundatie in apartament/subsolul blocului, pierderea/gasirea de obiecte personale, etc.
Daca apelati Serviciul de urgenta 112 trebuie sa anuntati: - ce urgenta aveti;
- unde este urgenta;
- unde va aflati;
- de la ce numar de telefon sunati;
- cum va numiti.

Dupa furnizarea acestor date trebuie sa ramaneti la telefon pentru a fi pusi in legatura cu agentia de urgenta de care aveti nevoie si pentru a primi eventuale recomandari.
Invatati copiii sa foloseasca 112
Intotdeauna spuneti-le sa formeze 1-1-2, dar niciodata sa nu va referiti la acest numar de urgenta ca "1-12" sau "11-2". Pe tastatura telefonului nu exista cifre ca 11 sau 12 iar copilul poate deveni confuz.
Explicati-le ca operatorul 1-1-2 este un prieten si o sursa de ajutor pentru ei in timpul unei urgente.
Invatati-va copiii adresele de acasa, este necesar ca acestea sa fie comunicate cu usurinta operatorului in cazul unei urgente.
Avertizati-va copiii despre posibile urgente in care s-ar putea sa va aflati dumneavoastra acasa sau in alta parte.
Apelul la 112 este universal si gratuit si poate fi apelat din orice retea de telefonie fixa sau mobila. Abonatii care apeleaza 112 nu platesc sume suplimentare la factura telefonica.
Apelul la 112 este posibil si in situatia in care, in urma neplatii abonamentului, operatorul v-a intrerupt accesul la convorbirile telefonice.
Daca va aflati intr-o zona in care furnizorul dumneavoastra de telefonie mobila nu are acoperire si trebuie sa sunati de urgenta la 112, nu disperati! Apelul la 112 va fi preluat de alt operator de telefonie mobila care are acoperire in acea zona.
Serviciul de urgenta 112 functioneaza permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe saptamana.

Specialistii Serviciului de Prevenire si Protectie IASISTING

va recomanda masuri de prim ajutor in caz de hipotermie si degeraturi!

16.01.2018

Hipotermia apare cand organismul pierde mai multa caldura decat este capabil sa produca.
Primele semne ale instalarii hipotermiei:
- frisoanele: organismul pune in miscare muschii pentru a produce caldura, si astfel sa creasca temperatura corpului;
- pielea este rece, alba, uscata;
- respiratia se modifica trecandu-se de la hiperventilatie la o respiratie lenta, suieratoare;
- stare generala de confuzie, senzatie de oboseala si somnolenta, semiconstienta;
- ritmul cardiac este redus;
- muschii sunt rigizi.

Primul ajutor in caz de hipotermie:
- transportati victima intr-un loc mai cald;
- se acopera capul victimei intrucat la nivelul capului se pierde multa energie;
- se incalzeste victima cu o pilota, haine uscate, folie protectoare sau prin contact fizic, cu propria temperatura corporala, sau o sticla cu apa calda (dar nu direct pe piele);
- nu oferiti victimei nimic de baut sau mancat.


Degeraturile sunt leziune determinate de expunerea indelungata la temperaturi scazute a tesuturilor si afecteaza in special zonele cutanate expuse, dar si extremitatile: fata, nasul, urechile, degetele mainilor, picioarele.
Degeraturile pot aparea foarte repede, functie de temperatura si viteza vantului. Persoanele slabite, copiii si varstnicii sunt cei mai expusi. La o temperatura mai scazuta de -10 C, orice tesut care este amortit devine expus degeraturilor.

Simptome:
- partile afectate sunt initial amortite, apoi devin de culoare rosu-aprins, si ulterior devin albe;
- zona afectata de frig isi pierde sensibilitatea(capacitatea de a simti); nu este dureroasa;
- cand zona afectata este incalzita, victima simte o senzatie de furnicaturi, o usoara usturime si durere.

Primul ajutor in caz de degeraturi:
- transportati victima intr-o incapere calda;
- daca victima acuza piscaturi, amortiri ale membrelor se incurajeaza sa-si miste degetele pentru a incepe sa simta zona afectata;
- incalzirea zonelor afectate se face treptat, rapid si cu grija;
- se aseaza zona afectata langa o zona calda a corpului (plasarea degetelor degerate in axila; urechile, barbia in palme; picioarele pe abdomen);
- degeraturile severe se trateaza maxim in 24 de ore de la instalare; in cazul acesta pielea este alba, aspra, inghetata, cu vezicule.

NU incercati sa incalziti zona afectata prin frecare cu zapada, gheata.
NU asezati un obiect fierbinte direct pe suprafata afectata.

Specialistii Serviciului de Prevenire si Protectie IASISTING va indeamna

la respectarea unor reguli privind utilizarea articolelor pirotehnice de divertisment!

21 Decembrie 2017

artificii

Artificiile sunt substante chimice capabile sa genereze reactii de explozie si sa produca efecte primare precum lumina, zgomot, fum si materiale plutitoare (confetti). In general, artificiile sunt folosite pentru evenimente si sarbatori, mai ales pentru efectul vizual/sonor ce este adesea amplificat de ambient. Materialul pirotehnic din care sunt realizate artificiile este considerat exploziv, drept urmare transportul si folosirea sunt reglementate de Legea nr. 126/1995 si se supun unor norme severe de siguranta.

Articolele pirotehnice de divertisment pot fi:
- Cu risc foarte scazut, un nivel de zgomot neglijabil si cu destinatia utilizarii in spatii restranse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in interiorul cladirilor cu destinatia de locuinta;
- Cu un risc scazut si un nivel de zgomot scazut, destinate utilizarii in exterior, in spatii restranse, si care pot fi utilizate exclusiv de catre pirotehnicieni;
- Care prezinta un risc mediu, destinate utilizarii in exterior in spatii deschise, vaste, al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane si care pot fi utilizate exclusiv de catre pirotehnicieni;
- De mare risc, cunoscute sub numele de "articole pirotehnice de divertisment de uz profesional", destinate utilizarii exclusive de catre pirotehnicieni si al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice in urmatoarele situatii:
- Intre orele 24:00 si 6:00, cu exceptia perioadelor autorizate, precum si a evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;
- La o distanta mai mica de 50 m de constructii de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 m fata de cele cu peste 4 niveluri;
- La o distanta mai mica de 500 m de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;
- La o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;
- In locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;
- Pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatii cu aglomerari de persoane;
- La o distanta mai mica de 500 m fata de paduri;
- In mijloacele de transport de orice fel (terestre, aeriene, navale si feroviare);
- In cladiri, indiferent de destinatia acestora;
- In statiile mijloacelor de transport, pe drumurile publice si aleile pietonale;
- In piete, targuri, oboare, adunari si manifestari publice de orice fel si in cadrul grupurilor de persoane;
- In zonele unde exista riscuri de producere a incendiilor, exploziilor, caderilor de roci sau de alte obiecte si producerii avalanselor.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea ma surilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.

Specialistii Serviciului de Prevenire si Protectie IASISTING va indeamna

la respectarea unor reguli privind impodobirea "bradului de Craciun"!

15 Decembrie 2017

brad de craciun

Sarbatorile de iarna reprezinta momentele magice ce reunesc familiile in jurul unui simbol, "bradul de Craciun". Aceste momente raman permanent in amintirea noastra ca unele dintre cele mai fericite clipe petrecute alaturi de cei dragi.

Impodobirea bradului si decorarea locuintei cu instalatii de iluminat ornamentale sunt traditii in preajma sarbatorilor de iarna si fac parte din spiritul Craciunului.

Pentru ca unele instalatii pot declansa incendii, va recomandam sa va luati urmatoarele masuri:
- Nu aprindeti artificii sau lumanari in bradul de Craciun (sau in apropierea acestuia). Indiferent ca este natural sau artificial, acesta se poate aprinde rapid conducand la incendierea locuintei;
- Nu utilizati instalatii, decoratiuni electrice cu defectiuni sau improvizatii;
- Nu solicitati excesiv instalatia electrica prin utilizarea simultana a mai multor aparate electrice a caror putere insumata poate depasi puterea instalatiei electrice a locuintei dumneavoastra;
- Nu amplasati bradul in apropierea unor surse de caldura: sobe, calorifere sau alte mijloace de incalzire;
- Nu lasati nesupravegheate sau la indemana copiilor instalatiile ornamentale;
- Asigurati-va bradul impodobit impotriva caderii accidentale pe mocheta sau pe materiale textile. Aceste lucruri pot conduce la autoincendiere din cauza contactului dintre sursele incalzite de iluminat si materialele textile;
- Deconectati instalatiile ornamentale de la surse de electricitate atunci cand parasiti locuinta;
- Nu se admite impodobirea pomului de Craciun cu materiale combustibile (vata);
- Nu uitati ca acele de brad reprezinta un pericol pentru siguranta copiilor si sunt un mijloc de propagare imediata a focului.

Specialistii Serviciului de Prevenire si Protectie IASISTING va indeamna

la respectarea unor reguli de siguranta in trafic pe timp de iarna

03 Decembrie 2017

trafic pe timp de iarna

Daca stiti de avertizarea de vreme severa, evitati pornirea la drum pe timp de viscol si ninsoare puternica. Daca deplasarea este necesara, informati-va daca pe traseu nu sunt drumuri blocate. Echipati masina pentru conditii de iarna (anvelope, lanturi, lopata, saculet cu nisip, etc.). Deasemenea nu uitati sa aveti in dotarea masinii pachetul obligatoriu de siguranta auto prevazut de codul rutier (trusa medicala de prim ajutor, 2 triunghiuri reflectorizante, stingator auto si vesta reflectorizanta). Nu neglijati imbracamintea si incaltamintea adecvata sezonului ( haina vatuita, bocanci de iarna, caciula de iarna, etc.).

Porniti la drum cu rezervorul de combustibil plin. In situatia in care ati ramane blocat sa nu riscati sa inghetati in masina;

Pastrati in masina paturi, o lanterna, apa si alimente neperisabile;

Daca viscolul va blocheaza in vehicul in afara localitatii: stationati cat mai pe dreapta drumului si porniti luminile de avarie; sunati la 112 si indicati locul in care ati ramas blocat; porniti motorul si sistemul de incalzire cate 10 minute la fiecare ora, pentru mentinerea caldurii in interior (cand motorul este pornit deschideti usor un geam pentru ventilatie, evitand inhalarea de monoxid de carbon); curatati zapada de pe teava de esapament; miscati-va periodic, pentru a mentine organismul cald, evitand extenuarea; consumati lichide pentru evitarea deshidratarii; pe timp de noapte porniti lumina din autoturism, pentru ca echipajele de salvare sa va poata localiza; nu parasiti autovehiculul daca nu vedeti in apropiere o cladire in care va puteti adaposti.

Cum conduci masina pe vreme rea?

Intrucat vantul puternic afecteaza intotdeauna buna desfasurare a circulatiei rutiere, va recomandam sa sporiti atentia pe toata durata deplasarii, dar mai ales la iesirile din tronsoanele impadurite si sate, la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare;

Adaptati permanent viteza de rulare la conditiile de drum si trafic. Astfel, chiar daca va aflati in localitati sau in afara lor, iar partea carosabila este umeda ori acoperita de polei, gheata, zapada batatorita sau mazga, trebuie sa circulati cu o viteza care sa permita oprirea in siguranta, avand in vedere ca distanta de franare in astfel de conditii este mult mai mare;

Evitati actionarea brusca a sistemului de franare si a mecanismului de directie, deoarece autovehiculul pe care il conduceti poate derapa. Folositi cu precadere frana de motor atunci cand rulati pe un carosabil alunecos;

Nu efectuati depasiri riscante!

Pastrati in mers o distanta suficient de mare fata de vehiculul din fata, pentru a putea opri in conditii de siguranta;

Folositi luminile de intalnire permanent pe timpul zilei, mai ales in conditii de vreme nefavorabila. Curatati in permanenta farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului, asigurati buna functionare a stergatoarelor de parbriz si folositi corespunzator instalatia de ventilatie - climatizare!

Respectati indicatiile agentilor de circulatie si a lucratorilor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, in cazul interzicerii temporare a circulatiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea interventiei echipajelor de dezapezire si a autosalvarilor.

Tratati reactiile la frig imediat. Daca cineva are hipotermie sau ii este atat de frig incat corpul lui nu il mai poate incalzi, transportati-l intr-o zona mai calda si scoateti-i imediat de pe el orice haina rece sau uda. Nu il incalziti prea brusc si nu ii frecati pielea ca sa il incalziti; asta ii poate provoca probleme mari si ii poate face rau, nu bine. Puneti-i sticle cu apa calduta la subrat, la maini, in zona inghinala si dati-i sa bea supe si sucuri caldute, nu fierbinti.

Specialistii Serviciului de Prevenire si Protectie IASISTING va indeamna

la respectarea unor reguli de supravetuiere in timp de iarna

27 Noiembrie 2017

Nu consumati bauturi alcoolice.
Alcoolul nu va incalzeste, ci scade temperatura corpului, deoarece previne reactia naturala a organismului la frig (tremuratul). Simtim caldura cand consumam alcool pentru ca acesta determina vasele de sange sa se dilate, dar acest efect este doar temporar;

recomandari iarna

Nu beti fierbinte.
Bauturile fierbinti va racoresc, nu va incalzesc. Cand beti fierbinte corpul incepe sa transpire pentru a se raci. O bautura rece poate sa va incalzeasca deoarece determina vasele de sange sa se contracte;

Beti multe lichide si mancati suficient de bine ca sa mentineti energia corpului la nivel ridicat si sa evitati deshidratarea;

Cand iesiti afara, purtati mai multe randuri de haine subtiri decat o haina groasa. Prima haina trebuie sa fie rezistenta la frig si apa, apoi e bine sa aveti mai multe randuri de haine mai subtiri care sa creeze intre ele un strat de aer care sa tina de cald;

Prin cap si picioare se pierde cea mai multa caldura, prin urmare aceste zone trebuie sa fie protejate cel mai bine;

Cand este extrem de rece, acoperiti-va zonele expuse cat mai bine pentru a evita degeraturile;

Albul este cea mai buna culoare pentru frig. Functia albului de a reflecta caldura este valabila si in cazul caldurii interioare, motiv pentru care va mentine caldura organismului, in timp ce imbracamintea neagra va permite mai usor pierderea de caldura prin haine;

Folositi incaltaminte cu talpa antiderapanta (poliuretan, cauciuc) si/sau prevazuta cu zimti/crampoane, sau puteti lipi pe talpi benzi antiderapante autoadezive;

Nu petreceti foarte mult timp in spatii inchise, neaerisite, intrucat astfel germenii virusurilor se inmultesc si se transmit mai usor;

Pentru a preveni inghetarea conductelor, porniti robinetul la debit mic. Nu vor ingheta la fel de repede.

In incaperile in care temperatura ajunge pana la nivel de inghet opriti alimentarea cu apa si goliti instalatia ca sa nu inghete tevile;

Inchideti camerele in care nu este absolut necesara incalzirea;

Sa aveti o sursa de incalzire de rezerva;

Sa aveti lumanari, chibrituri, lanterne, baterii de rezerva;

Daca este pana de curent, opriti sau decuplati aparatele pentru a preveni o supraincarcare a circuitului, atunci cand curentul electric revine. Lasati o lumina aprinsa de control;

Asigurati-va ca aveti apa din belsug in casa.

Ramaneti calm. O furtuna de zapada sau un viscol de cod galben, portocaliu sau rosu, nu pune vietile in pericol daca exista un adapost decent deasupra capului.

Specialistii Serviciului de Prevenire si Protectie IASISTING va indeamna

la respectarea unor reguli de actiune in caz de furtuna

19 Noiembrie 2017

Primul lucru pe care il puteti face pentru a preveni o tragedie este sa verificati prognoza meteo si, daca puteti evita, sa nu iesiti din imobil in acea zi sau in intervalul in care se anunta furtuna.

recomandari furtuna

recomandari furtuna


Retineti: intre 20 si 100 de persoane sunt afectate in fiecare an de furtuna si trasnet.
Alte cateva sute se prezinta la spital cu traumatisme variate cauzate de geamurile sparte, prabusiri de arbori, obiecte antrenate de rafalele de vant.
In cazul trasnetului efectul este adesea letal, iar putinii supravietuitori au frecvent sechele grave sau traume psihice.
Cele mai multe victime se adaposteau de ploaie sub pomi, adesea in rural, dar sunt si cazuri in care pacientii au fost trasniti in masina sau apartamente.Prețurile mici au costuri mari: stingatoarele defecte fac din nou victime!

6 aprilie 2017

Cu o săptămână în urmă, explozia unui stingător defect s-a soldat cu amputarea brațului unei persoane care se afla la locul de muncă. Din păcate, acest accident petrecut la Oradea nu este un caz singular, iar echipamentele care ar trebui să garanteze siguranța oamenilor și a bunurilor se transformă mai des decât ne dorim în adevărate bombe cu ceas.

stingatoare, iasisting Stingătoarele au un rol extrem de important în activitățile societăților, dar nu numai. Pentru a vă proteja bunurile, indiferent de natura și locația acestora, este imperios necesar să vă echipați cu stingătoare adecvate, în funcție de specificul activităților derulate și a dotărilor deținute. Însă, ca în orice domeniu de activitate, din păcate, există pe piață diverși operatori economici care oferă produse de calitate îndoielnică, la prețuri derizorii. Aceste practici ilegale și condamnabile în orice situație devin, în cazul stingătoarelor, gesturi care pun permanent în pericol vieți omenești. Iar uneori aceste pericole devin reale și lasă în urmă pagube materiale (în cele mai fericite cazuri), persoane mutilate sau chiar decedate. Astfel, un preț mai mic decât cel oficial achitat pentru un stingător poate avea, în timp, costuri mult prea mari.

Însă situații precum cea prezentată anterior pot avea mai multe cauze, toate datorate inconștienței și iresponsabilității determinate de promisiunea unui mic câștig imediat în detrimentul siguranței pe termen mediu și lung. Pe lângă achiziționarea de stingătoare neavizate, se mai practică adesea prelungirea termenului de verificare a acestora cât de mult posibil - până la încasarea unei amenzi, producerea unui incendiu, petrecerea unui accident șamd.

Pentru a vă asigura că vă aflați permanent în siguranță, trebuie respectate trei reguli principale în cazul stingătoarelor :

În oricare dintre aceste etape veți găsi opțiuni mai ieftine de a ”rezolva” provizoriu ”problema”, care se traduce adesea prin evitarea unei amenzi. Însă apelând la astfel de soluții nu veți reuși decât să creșteți nivelul de risc la care vă supuneți atât pe dumneavoastră, cât și pe cei din jur. Iar consecințele pot fi extrem de grave și adesea ireparabile.

Grupul de firme Iașisting, operator cu 18 ani de experiență în acest domeniu, dispune de cea mai variată gamă de stingătoare de pe piața din zona Moldovei. Cu o echipă profesionistă, bine pregătită, Iașisting vă stă la dispoziție cu soluții adecvate profilului afacerii dumneavoastră, certificate și autorizate corespunzător, în conformitate cu normele legale în vigoare. Depinde de dumneavoastră să puneți în balanță lucrurile și să decideți care sunt riscurile pe care sunteți dispuși să vi le asumați și ce preț merită să plătiți pentru acestea.

Amenzi în valoare de 1.523.300 de lei în doar 5 zile,

pentru nerespectarea normelor de protecția muncii!

28 martie 2017

În perioada 6 – 10 martie s-au efectuat 2650 de controale la 1164 de angajatori, urmate de amenzi în valoare totală de aproximativ 340.000 de Euro. Dincolo de cifrele impresionante pentru perioada scurtă de timp la care ne raportăm, cea mai importantă concluzie la care ajungem analizând aceste date este pe cât de simplă, pe atât de îngrijorătoare: angajatorii nu acordă importanța cuvenită aspectelor ce țin de Sănătatea şi Securitatea Muncii, iar angajații acceptă să lucreze în condiții ce le pun în pericol viețile sau nu își cunosc, la rândul lor, drepturile și obligațiile în acest domeniu.

accidente de muncaDin păcate, problema în cauză este luată în serios doar atunci când neglijența și iresponsabilitatea se transformă în accidente de muncă reale, cu repercusiuni grave sau soldate chiar cu pierderi de vieți omenești. Asistăm periodic la câte un astfel de caz dramatic, care ne (re)aduce în atenție, doar pentru o scurtă perioadă de timp, importanța respectării acestor prevederi legale. Doar în urma unor asemenea accidente se resimte o mobilizare la nivel de instituții, angajatori sau angajați, fiecare ferindu-se, de cele mai multe ori, de amenzile care îi amenință în primul rând, prea puțini gândindu-se cu adevărat la pericolele la care îi expun pe cei din jurul lor.

Deși nu conștientizăm, zi de zi, pericolele la locul de muncă trec pe lângă noi, indiferent de statut – angajator sau angajat - și adesea reușim să le evităm. Însă nimeni nu poate ști care va fi ziua în care veți fi chiar voi motivul îngrijorării celor din jur și exemplul negativ care îi va determina pe ceilalți, doar pentru o scurtă perioadă de timp, să conștientizeze cât de grave sunt consecințele nerespectării normelor legale cu privire la protecția muncii. În cel mai fericit caz, acest lucru poate însemna o amendă consistentă, iar pentru cele mai sumbre scenarii vă îndemnăm la un simplu exercițiu de imaginație nedorit, dar necesar.

Așadar, îndemnul nostru, în calitate de furnizori de servicii în domeniul Sănătății şi Securității Muncii, cu 18 ani de experiență, perioadă în care am asistat la multe astfel de ”exemple nefericite”, este pe cât de simplu, pe atât de important: nu vă jucați propria soartă la loterie! Indiferent dacă sunteți angajator sau angajat, în cazul unui accident de muncă, responsabilitatea se împarte, iar anumite consecințe nu mai pot fi niciodată îndreptate.

Echipa Grupului de firme Iașisting vă stă la dispoziție cu servicii integrate și o gamă variată de produse specifice domeniului Sănătății şi Securității în Muncă, necesare preîntâmpinării unor astfel de situații cu grave consecințe. Alegând să vă puneți în siguranță în acest domeniu, veți economisi cel puțin resursele financiare aferente unei amenzi însemnate și vă veți putea desfășura activitatea fără temeri și pericole la fiecare pas. Alegeți să puneți, în fiecare zi, SIGURANȚA PE PRIMUL LOC!

CEI DRAGI VĂ ASTEAPTĂ ACASĂ! - Respectati regulile de siguranta la locul de munca!

28 iulie 2016

siguranta la locul de munca

Siguranța la locul de munca este rezultatul acțiunilor tuturor celor implicați in procesele de lucru, de la fiecare angajat în parte pana la angajator ca entitate complexa. Acest material este dedicat angajaților, carora ne adresam cu o serie de sfaturi generale, avand o larga aplicabilitate, indiferent de domeniul si tipul activitaților derulate in exercitarea sarcinilor de lucru:

A preveni este mai bine decat a trata! Propria siguranta este bunul cel mai de pret pe care il puteti oferi celor dragi, nu ii ignorati importanta. Pentru o gama diversificata de produse si servicii din domeniul SSM - SU, specialistii din cadrul Grupului de firme Iasisting va stau la dispozitie.

PROTEJAȚI-VĂ ANGAJAȚII! PROTEJAȚI-VĂ AFACEREA!

21 iulie 2015

Canicula - sfaturi utile

Dacă angajații dumneavoastră își desfășoară activitatea în aer liber sau în spații închise și aglomerate, în aceste zile caniculare aveți obligația de a le asigura condițiile necesare pentru evitarea situațiilor neplăcute cauzate de temperaturile extreme.
Astfel, măsurile minime obligatorii care trebuie luate pentru prevenirea incidentelor de la locul de muncă datorate caniculei vor fi aplicate în mai multe etape.

1. Înaintea apariției căldurii extreme, angajatorul trebuie:
- să asigure efectuarea analizelor medicale pentru fiecare angajat, în funcție de specificul postului ocupat;
- să depisteze astfel angajații cu restricții de lucru în condiții de temperaturi extreme;
- să identifice soluții pentru acești angajați, pentru perioadele caniculare: modificarea temporară a programului de lucru, - modificarea temporară a sarcinilor de serviciu șamd.

2. Pe parcursul perioadelor caniculare, angajatorul trebuie să asigure la punctele de lucru cu risc:
- ventilația spațiilor de lucru;
- alternarea perioadelor în care se depune un efort static cu cele de efort dinamic;
- reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
- 2 – 4 litri de apă minerală pentru fiecare angajat;
- dușuri;
- condițiile de acordare a primului ajutor în cazul incidentelor datorate temperaturilor extreme;
- transportul de urgență la cea mai apropiată unitate medicală în astfel de cazuri;

ATENȚIE! Dacă nu aveți posibilitatea de le asigura salariaților dumneavoastră aceste condiții minimale de lucru în siguranță, iar temperatura înregistrată atinge 37 de grade pe parcursul a două zile consecutive, normele legislative în vigoare recomandă reducerea duratei de lucru, eșalonarea sau întreruperea colectivă a activității.
În aceste situații, veți stabili împreună cu reprezentanții angajaților modalitatea de recuperare a timpului de lucru.

Protejati-va copiii!

Dragi parinti si cadre didactice. A venit timpul sa incepem scoala, gradinita sau cresa. Odata cu inceperea anului scolar apar si probleme, incidente pe care e bine sa le prevenim prin sfaturile si instruirea oferite copilului acasa sau in institutiile mentionate. Astfel aducem in discutie cateva sfaturi utile:

protejati-va copiii

In concluzie, desi multe jucarii si obiecte par inofensive si nu sunt decat un mod de distractie pentru copii, totusi ar fi bine sa fim atenti in momentul achizitionarii unei jucarii, pentru a evita orice tragedie.

- Avertizati copiii asupra violentei si repercursiunilor acesteia.
. - O atentie sporita acordati celor din clasele primare, deoarece acestia isi formeaza acum aceste obiceiuri.
- Vorbiti cu cei mici despre muscatul ca forma de aparare, explicati-le ca aceasta nu este o forma de a isi recapata jucariile sau de a obtine ceva. In multe crese si gradinite au avut loc incidente datorate muscaturilor.
- Efectuarea instructajului in caz de situatii de urgenta in toate unitatile (verificarea existentei planurilor de evacuare si a afisarii instructiunilor sau modului de actiune in cazul unor situatii de urgenta).
- Respectarea normele de igiena.In perioada campaniei de recoltare a cerealelor

Pentru o campanie de recoltare bogata, nu uitati de mijloacele de prima interventie
Masuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

campanie de recoltare

Atentie! In perioada coacerii si pana la terminarea recoltarii:


Proprietari de terenuri si administratori de asociatii agricole.\In atentia primarilor!Atentie! Neglijenta se plateste.
Conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2006. "arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei".INUNDATII

inundatii

O inuntatie este imersiunea mai mult sau mai putin rapida a unei suprafete sub diferite nivele de apa. Este produsa de ploi puternice.
Iasisting va prezinta cateva reguli care vin in ajutorul dumneavoastra daca va aflati in cazul acestor situatii de urgenta:

INAINTE DE INUNDATII:


PE TIMP DE INUNDATIE: Daca sunteti in interior:

Daca sunteti intr-o masina


DUPA INUNDATIESTOP ilegalitatilor din Domeniul Muncii!

stop ilegalitatilor

In scopul prevenirii si contracararii ilegalitatilor din domeniul muncii, va sugeram vizite de control intern in domeniul relatiilor de munca si in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Fiti cu un pas inainte, controlati-va dumneavoastra inainte sa va controleze INSPECTIA MUNCII.
Printre cele mai frecvente incalcari ale legislatiei muncii, a normelor de securitate si sanatate in munca enumeram:

Incalcarile mentionate constituie elemente ale utilizarii nelegale ale muncii si prejudiciaza esential salariatii in cadrul raporturilor de munca. Pentru admiterea multipla a incalcarilor legislatiei muncii si a normelor de securitate si sanatate in munca, inspectorii de munca intocmesc si inainteaza spre examinare in instanta de judecata procese-verbale cu privire la contraventie.

Nerespectarea prevederilor legislatiei muncii si a actelor normative din domeniul securitatii si sanatatii in munca de catre persoanele cu functii de raspundere a angajatorilor sau de catre angajatii implicati la efectuarea lucrarilor a condus la producerea accidentelor si accidentarea persoanelor implicate in procesul de munca.

Va sfatuim pe final sa fiti precauti si mereu cu un pas inainte. Profesionistii sunt la noi. Va garantam siguranta afacerii dumneavoastra!