magazin online
0232 981 Logare Creare cont

Blog

Te afli aici:
Home
>
Blog
>
Impactul vaporilor și gazelor degajate în incendii

Impactul vaporilor și gazelor degajate în incendii

Data publicării:    2024-01-23


Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă previn asupra impactului vaporilor și gazelor degajate în incendii!

            Incendiul se referă la un proces de ardere autoîntreținută, care se desfășoară fără control în timp și spațiu, care produce pierderi de vieți omenești și/sau pagube materiale și care necesită o intervenție organizată în scopul întreruperii procesului de ardere.

Cauzele incendiului:

    • instalații și echipamente electrice defecte ori improvizate;
    • sisteme și mijloace de încălzire;
    • fumatul în locuri cu pericol de incendiu; explozie urmată de incendiu;
    • sudarea și alte lucrări cu foc deschis, fără respectarea regulilor și măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor;
    • defecțiuni tehnice de construcții/montaj; defecțiuni tehnice de exploatare;
    • nereguli organizatorice; neîntreținerea elementelor de construcții cu rol de separare la incendiu sau a instalațiilor și echipamentelor de protecție împotriva incendiilor (stingătoarele din dotare), precum și probabilitatea ca acestea să nu declanșeze/funcționeze în caz de incendiu;
    • arson (incendiere intenționată);
    • trăsnet și alte fenomene naturale.

            Consecințele incendiilor care pot apărea sunt pe de o parte degajarea, pe timpul arderii, a unor importante cantități de căldură, dar și produse de ardere ca fumul și gazele toxice.

            Căldura: pentru un incendiu care are loc într-un spațiu închis, sunt două elemente principale de expunere.

            Primul element este căldura radiată, emisă de flacără sau de gazele fierbinți descendente.

            Celălalt element este căldura emisă convectiv de la conul turbulent al arderii, transferată prin fumul încălzit și prin gazele încălzite care se mișcă și expandează în zonă.

            Gazele: în funcție de materialele ce ard (textile, pal, lemn, plastic, cauciuc etc) în fum se pot găsi diferite gaze toxice cu potențial letal (oxid de carbon, bioxid de carbon, amoniac, formaldehide, fosgen, protoxid de azot, acid cianhidric etc).

            Fumul: inhalarea de fum chiar și în incendiile cele mai mici poate deveni periculoasă pentru om. Fie că este vorba de fum, gaze, vapori toxici, riscul de sufocare există.

            Fumul poate fi diferit în funcție de tipul materialelor care au ars, iar în plus poate avea și temperaturi diferite, unele chiar ridicate, care provoacă arsuri la nas, la gură, iritații, durere și alte leziuni la nivelul mucoasei căilor respiratorii. Pericolul de a suferi de sufocare este mare, se poate ajunge și la stop respirator și stare de inconștiență.

            Fumul, ca produs vizibil al majorității produselor de ardere, este format din particule solide nearse ale materialului care arde, din vapori și gaze în suspensie, care dau un colorit caracteristic, miros și gust.

Caracteristicile fumului:

  • Inflamabil și exploziv deoarece acesta conține particule nearse ale materialelor care ard rezultate în urma unei arderi incomplete;
  • Toxic, întrucât compoziția și temperatura acestuia fac mediul irespirabil;
  • Opac, prin prezența în compoziția acestuia a particulelor de funingine sau de aerosoli ce duce la o ecranare a mediului, reducând vizibilitatea în zonă;
  • Radiant, având în vedere că transportă o mare parte din căldura degajată. Cu cât temperatura la incendiu este mai ridicată, cu atât fumul emite radiații termice mai importante;
  • Mobil și difuz, deoarece se comportă ca un lichid infiltrându-se și răspândindu-se în toate spațiile care sunt deschise în calea lui.

În funcție de culoarea fumului, de miros și gust se poate stabili natura materialului care arde:

    • fumul alb înseamnă un conținut de vapori de apă;
    • fumul cenușiu către negru provine din arderea lemnului, iar dacă este cenușiu înseamnă că lemnul a fost gudronat;
    • fumul negru se degajă pe timpul arderii gudronului, petrolului, benzinei, asfalt, alte produse petroliere;
    • fumul galben-brun se degajă pe timpul arderii combinațiilor de azot și este foarte toxic;
    • culorile de albastru, alb, galben, ca și gustul fumului de dulceag și amar indică prezența în el a unor substanțe otrăvitoare;
    • un gust astringent, un miros de usturoi, de băuturi alcoolice și de migdale arată existența unor substanțe toxice.

 

Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L.      2019   |    Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală.   |   Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare.   |   Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.