magazin online
0232 981 Logare Creare cont

Blog

Te afli aici:
Home
>
Blog
>
Alături de tineri pentru un viitor sigur!

Alături de tineri pentru un viitor sigur!

Data publicării:    2024-01-25


Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING au conștientizat importanța informării și educării tinerilor încă de la cea mai fragedă vârstă în activități de acordare a primului ajutor și stingerea incendiilor!

            De asemenea, angajatorul are obligația de a proteja tinerii împotriva riscurilor specifice pentru securitatea, sănătatea și dezvoltarea lor, riscuri care rezultă din lipsa de experiență, de conștientizare insuficientă a riscurilor existente sau potențiale, ori de faptul că tinerii sunt încă în dezvoltare.

Angajarea copiilor sub 15 ani este interzisă.

Copiii sub 16 ani, pot încheia un contract individual de muncă cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru desfășurarea de activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele lor.

Copiii cu vârstă de peste 16 ani pot încheia, în condițiile legii, un contract individual de muncă în calitate de salariat pentru desfășurarea de munci ușoare.

Este interzisă angajarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani pentru activități care:

  • depășesc în mod evident capacitățile lor fizice sau psihologice;
  • implică o expunere nocivă la agenți toxici, cancerigeni, care determină modificări genetice ereditare, având efecte nocive pentru făt pe durata gravidității sau având orice alt efect nociv cronic asupra ființei umane;
  • implică o expunere nocivă la radiații;
  • prezintă riscuri de accidentare, pe care se presupune că tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atenției insuficiente pe care o acordă securității în muncă, a lipsei lor de experiență ori de pregătire;
  • pun în pericol sănătatea acestora din cauza frigului, a căldurii extreme, din cauza zgomotului sau a vibrațiilor.

            În cazul tinerilor (15-18 ani) durata timpului de muncă este de maximum 6 ore/zi și 30 de ore/săptămână.

            Tinerii nu pot presta muncă suplimentară.

            Tinerii nu pot presta muncă de noapte.

            Tinerii beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute consecutive, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate.

Între două zile de muncă, tinerii beneficiază de o perioadă minimă de repaus de 12 ore consecutive.

            Între două zile de muncă, tinerii sub 16 ani beneficiază de o perioadă minimă de repaus de 14 ore consecutive.

            Tinerii beneficiază de o perioadă de repaus săptămânal de două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.

            Tinerii sub 18 ani, beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare.

            Angajatorii se asigură că perioada liberă de orice muncă este inclusă, în măsura posibilităților, în cadrul vacanțelor școlare ale copiilor care fac obiectul școlarizării obligatorii.

            Pentru că viitorul nostru ne preocupă, haideți să protejăm noua generație, punând Siguranța și Sănătatea pe primul loc!

Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L.      2019   |    Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală.   |   Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare.   |   Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.