magazin online
0232 981 Logare Creare cont

Blog

Te afli aici:
Home
>
Blog
>
Recomandări cu privire la modul de utilizare, curățare/igienizare și montare a aparatelor de aer condiționat

Recomandări cu privire la modul de utilizare, curățare/igienizare și montare a aparatelor de aer condiționat

Data publicării:    2024-01-25


Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă dau câteva recomandări cu privire la modul de utilizare, curățare/igienizare și montare a aparatelor de aer condiționat

Utilizarea aparatului de aer condiționat

            Temperaturile ridicate din această perioadă dau bătăi de cap oricui, iar una dintre cele mai comune soluţii rămâne aerul condiţionat, însă pentru a beneficia în mod corespunzător de aerul rece, trebuie să ştiți temperatura la care aparatul trebuie setat.

            Specialiștii recomandă, în unanimitate, setarea temperaturii aparatului de aer condiționat cu cel mult 10°C sub cea din exterior pentru a ne proteja sănătatea pe timpul verii. De altfel, potrivit standardelor internaţionale, nu este recomandată setarea unui aparat de aer condiţionat sub 25 °C şi nici la o temperatură mai mare de 6 °C față de cea de la exterior.

            Temperaturile mai mici reduc umiditatea la interior, ceea ce determină uscarea membranelor din nas şi gât, iar acest lucru poate cauza simptome similare unei răceli.

            În zilele caniculare, diferenţa poate creşte, dar nu peste 10 °C, pentru a evita efectul de şoc termic cauzat de diferenţele mari de temperatură atunci când este realizată trecerea de la un ambient rece la unul foarte cald şi invers.

Curățarea și igienizarea aparatului de aer condiționat

            Curățarea și igienizarea periodică a aparatului de aer condiționat previne o serie de alergii și iritații, sau alte probleme respiratorii grave, mai ales în cazul copiilor! O curățarea temeinică a acestor aparate va ajuta la menținerea confortului la un nivel ridicat prin prezența de aer proaspăt și curat. Curățarea aparatului de aer condiționat protejează sănătatea și prelungește viața aparatului.

            Curățarea aparatului de aer condiționat implică respectarea unor etape: scoaterea din priză a aparatului, curățarea de praf a măștii, a filtrului, a vaporizatorului, a turbinei, a condensatorului, a tăviței de condens și, dacă este cazul, înlocuirea sau completarea freonului. Un aparat de aer condiționat care funcționează doar în perioada verii, fiind folosit doar pentru răcire va avea nevoie de o curățare o dată pe an. Există însă multe cazuri în care aparatul funcționează pe tot parcursul anului, atât pentru a asigura răcirea cât și încălzirea spațiului pe care îl deservește. În acest caz este necesară o curățare bianuală, una la fiecare 6 luni.

            Întreținerea adecvată a unui aparat de aer condiționat începe cu un prim pas, unul foarte important, revizia. Efectuarea unei revizii de către o echipă de profesioniști poate determina ce probleme are aparatul care ne oferă aerul proaspăt, respirabil, din fiecare vară. Este indicată revizia înainte de începerea sezonului cald, dar, dacă este posibil, și la finalul acestuia, deoarece aerul condiționat ar putea da semne de ușoară uzură.

            Igienizarea aparatului de aer condiționat se realizează cu soluții speciale și poate fi executată de profesioniști sau personal calificat, dar trebuie să includă atât unitatea internă cât și pe cea externă.

            Curățarea profesională făcută de o echipă de specialiști va împiedica dezvoltarea bacteriilor și mucegaiului pentru perioade mai mari de timp deoarece se va realiza o curățare completă a tuturor componentelor instalației în parte, prin demontare și igienizare specifică.

Montarea aparatului de aer condiționat

            Aparatul de aer condiționat trebuie să ofere un flux cât mai uniform în încaperea unde va fi instalat. Așadar, locația unității trebuie să se afle la o înălțime optimă, în așa fel încât să răcească/încălzească spațiul cât mai repede. Specialiștii recomandă montajul la o distanță de 5-10 cm față de tavan.

            Pentru a accentua senzaţia de răcorire, cele mai multe persoane se poziţionează chiar în direcţia în care bate aerul condiţionat sau în lateral. Însă acest lucru nu face decât să creeze un alt disconfort termic şi să determine muşchii tonici să se contracte mai puternic, riscând astfel să rămână încordaţi.

            Amplasarea unității externe trebuie să fie făcută în conformitate cu recomandările producătorului, de aceea, este important ca instalarea să fie făcută de către profesioniști. Va fi amplasată pe pereții exteriori ai clădirii, în apropierea ferestrelor, fără să le obtureze.

            Înaintea punerii în funcțiune, încă din momentul instalării, atât persoanele care montează dispozitivul cât și deținătorii acestuia trebuie să se asigure că aparatul îndeplinește toate condițiile de funcționare. Existența agentului frigorific este esențială, de aceea este importantă verificarea completă a circuitului. În timp, freonul va fi completat numai cu cel recomandat de către producător.

Nu uitați, sănătatea și siguranța dumneavoastră sunt pe primul loc!

 

Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L.      2019   |    Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală.   |   Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare.   |   Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.