magazin online
0232 981 Logare Creare cont

Blog

Te afli aici:
Home
>
Blog
>
Reguli de urmat în caz de electrocutare

Reguli de urmat în caz de electrocutare

Data publicării:    2020-02-05


Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă aduc la cunoștință câteva reguli de urmat in cazul unui accident prin electrocutare!

            Electrocutarea – este vătămarea gravă sau provocarea morții cauzată unei ființe de un șoc electric produs în urma trecerii curentului electric prin corpul ei, urmare a contactului direct sau indirect cu un conductor electric.

            Atingere directă – atingerea, nemijlocită sau prin intermediul unui element conductor, de către om a părţilor active ale unei instalaţii electrice. Protecția împotriva electrocutării directe se face prin mijloace tehnice și organizatorice.

            Atingere indirectă – atingerea de către om a unor părţi intrate accidental sub tensiune, din cauza unui defect de natură electrică. Protecția împotriva electrocutării indirecte se face doar prin mijloace tehnice. 

            În cazul accidentelor prin electrocutare succesul primului ajutor depinde de competența celor prezenți în momentul accidentului.

            În practică întâlnim două situații: accidentatul nu se poate desprinde de instalația electrică sau, accidentatul s-a desprins de instalația electrică, nemaifiind în contact cu aceasta și nici în imediata ei apropiere.

            În ambele situații, persoana care acționează pentru a acorda primul ajutor, trebuie să constate cu operativitate situația concretă a victimei și să hotărască modul de acționare, astfel încât să nu-și pericliteze viața, expunându-se aceluiași risc.

            Pentru scoaterea accidentatului de sub influența curentului electric, în cazul în care acesta nu s-a putut desprinde de instalația electrică, există două situații distincte determinate de tensiunea de lucru:

     Dacă tensiunea de lucru este sub 1.000 V, veți proceda în felul următor:

  • acționați pentru întreruperea tensiunii prin deschiderea întrerupătorului de alimentare, iar în lipsa acestuia, prin deschiderea separatorului, scoaterea siguranțelor, scoaterea din priză, de la caz la caz;
  • dacă scoaterea de sub tensiune a instalației necesită prea mult  timp, reducând operativitatea intervenției, scoateți accidentatul de sub tensiune prin utilizarea oricăror materiale sau echipamente electroizolante care sunt la îndemână, astfel încât să se reusească îndepartarea acestuia de zona de pericol;
  • dacă persoana electrocutată este în contact cu instalația electrică și se află și la înălțime, există pericolul căderii ei. De aceea, trebuie să luați măsuri de evitare a acestei consecințe. Puteți, fie să sprijiniți accidentatul cu proptele izolante, fie să organizați atenuarea căderii prin prinderea victimei ori prin plasarea pe sol a unor suporturi groase la locul eventualei căderi (paie, materiale textile, crengi etc).

 

     Dacă tensiunea de lucru este peste 1000 V, trebuie știut faptul că însăși apropierea de accidentat poate prezenta pericol pentru salvator:

 • deconectarea instalației (scoaterea de sub tensiune) va putea fi efectuată numai de către personalul special instruit în acest sens și care utilizează mijloace de protecție electroizolante adecvate: cizme și mănuși de înaltă tensiune, ștangă de manevră corespunzatoare tensiunii nominale a instalației. Scoaterea accidentatului din instalații aflate sub tensiune este permisă numai după deconectarea acesteia.

 

     În ambele situații:

  • dacă accidentatului i s-au aprins hainele din cauza arcului electric provocat ca urmare a atingerii instalației electrice, imediat după ce este îndepărtat de sub tensiune se va acționa pentru stingerea hainelor aprinse;
  • după scoaterea accidentatului de sub tensiune și în afara pericolului generat de aceasta, se va determina starea clinică a victimei printr-o examinare rapidă, deoarece tot ceea ce se va face în continuare depinde de această stare;
  • dacă pacientul este conștient: se poziționează pe o parte, se învelește cu o pătură sau cu folia termoizolantă din trusa de prim-ajutor, se pansează steril arsurile cutanate și se imobilizează fracturile după care se transportă la cea mai apropiată unitate spitalicească pentru evaluare și continuarea terapiei;
  • dacă pacientul este inconștient și prezintă lipsa respirației spontane și a pulsului la carotidă, se începe resuscitarea cardio-respiratorie;
  • dacă pacientul este inconștient și prezintă respirație spontană și puls, se poziționează în poziția laterală de siguranță și se supraveghează tot timpul activitatea respiratorie și cardiacă.

            Atenție!

            Chiar dacă prin electrocutare accidentatul nu a suferit leziuni care să îi dea stări de rău, nici măcar trecătoare, el trebuie ținut în repaus timp de 30-60 de minute și supus apoi unei consultații medicale.

            Orice persoană care a suferit un accident prin electrocutare va fi transportată la spital pentru supraveghere medicală, deoarece ulterior pot surveni tulburări de ritm cardiac.

            Gravidele electrocutate se transportă obligatoriu la spital pentru evaluare chiar dacă nu prezintă vreo tulburare (risc de moarte fetală).

Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L.      2019   |    Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală.   |   Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare.   |   Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.