Data publicării: 2024-01-25
Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă aduc la cunoștință câteva reguli de urmat in cazul unui accident prin electrocutare!
Electrocutarea – este vătămarea gravă sau provocarea morții cauzată unei ființe de un șoc electric produs în urma trecerii curentului electric prin corpul ei, urmare a contactului direct sau indirect cu un conductor electric.
Atingere directă – atingerea, nemijlocită sau prin intermediul unui element conductor, de către om a părţilor active ale unei instalaţii electrice. Protecția împotriva electrocutării directe se face prin mijloace tehnice și organizatorice.
Atingere indirectă – atingerea de către om a unor părţi intrate accidental sub tensiune, din cauza unui defect de natură electrică. Protecția împotriva electrocutării indirecte se face doar prin mijloace tehnice.
În cazul accidentelor prin electrocutare succesul primului ajutor depinde de competența celor prezenți în momentul accidentului.
În practică întâlnim două situații: accidentatul nu se poate desprinde de instalația electrică sau, accidentatul s-a desprins de instalația electrică, nemaifiind în contact cu aceasta și nici în imediata ei apropiere.
În ambele situații, persoana care acționează pentru a acorda primul ajutor, trebuie să constate cu operativitate situația concretă a victimei și să hotărască modul de acționare, astfel încât să nu-și pericliteze viața, expunându-se aceluiași risc.
Pentru scoaterea accidentatului de sub influența curentului electric, în cazul în care acesta nu s-a putut desprinde de instalația electrică, există două situații distincte determinate de tensiunea de lucru:
Dacă tensiunea de lucru este sub 1.000 V, veți proceda în felul următor:
Dacă tensiunea de lucru este peste 1000 V, trebuie știut faptul că însăși apropierea de accidentat poate prezenta pericol pentru salvator:
În ambele situații:
Atenție!
Chiar dacă prin electrocutare accidentatul nu a suferit leziuni care să îi dea stări de rău, nici măcar trecătoare, el trebuie ținut în repaus timp de 30-60 de minute și supus apoi unei consultații medicale.
Orice persoană care a suferit un accident prin electrocutare va fi transportată la spital pentru supraveghere medicală, deoarece ulterior pot surveni tulburări de ritm cardiac.
Gravidele electrocutate se transportă obligatoriu la spital pentru evaluare chiar dacă nu prezintă vreo tulburare (risc de moarte fetală).
Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L. 2019 | Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală. | Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare. | Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.