Data publicării: 2024-01-25
Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă reamintesc: UN MINUT - Graniță între viață și moarte.
Un apel fals poate împiedica sau întârzia o ambulanță să ajungă la tine sau la cineva drag ție! Un minut contează în salvarea unei vieți.
Personalul centrelor de preluare a apelurilor de urgență 112 este compus din personal specializat care răspunde la apelurile de urgență 24 din 24 de ore. Ei sunt instruiți pentru a asista apelanții în cazuri de urgență și a-i ajuta în cel mai scurt timp posibil.
Numărul unic pentru apeluri de urgență 112 se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate de intervenție, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Apelarea numărului 112 reprezintă o cale rappidă de a comunica cu Dispece- ratele de Urgență (Poliție, Pompieri, Ambulanță) în timpul unei situații de urgență.
Sistemul 112 funcționează la nivelul întregii țări, în toate rețelele de telefonie, fixe sau mobile.
112 este număr unic european de urgență, benefic pentru turiști și oameni de afaceri străini aflați pe teritoriul României.
Pentru a putea aprecia corect dacă o situație este de urgență, cetățeanul trebuie să răspundă la următoarea întrebare: „Este nevoie de asistența imediată a Poliției, Pompierilor sau a Salvării pentru a salva viața, proprietatea sau mediul?”
Exemple de situații de urgență: conflicte și agresiuni fizice, lovire sau alte violențe, rele tratamente aplicate minorilor, tâlhărie, tulburarea liniștii și ordinii publice, persoane dispărute/găsite, droguri consum/trafic, incendii, cutremure, accidente cu victime, etc.
Operatorii 112 știu să înțeleagă că oamenii nu pot întotdeauna să aprecieze corect dacă este un caz de urgență sau nu. Tot ceea ce vi se cere este să sunați la 112 numai când credeți sau simțiți că este o urgență.
Nu reprezintă o urgență: aglomerare trafic, întrerupere utilități, inundație în apartament/subsolul blocului, pierderea/găsirea de obiecte personale, etc.
Dacă apelați Serviciul de urgență 112 trebuie să anunțați:
După furnizarea acestor date trebuie să rămâneți la telefon pentru a fi puși în legătură cu agenția de urgență de care aveți nevoie și pentru a primi eventuale recomandări.
Învățați copiii să folosească 112
Întotdeauna spuneți-le să formeze 1-1-2, dar niciodată să nu vă referiți la acest număr de urgență ca „1-12” sau „11-2”. Pe tastatura telefonului nu există cifre ca 11 sau 12 iar copilul poate deveni confuz.
Explicați-le că operatorul 1-1-2 este un prieten și o sursă de ajutor pentru ei în timpul unei urgențe.
Învățați-vă copiii adresele de acasă, este necesar ca acestea să fie comunicate cu ușurință operatorului în cazul unei urgențe.
Avertizați-vă copiii despre posibile urgențe în care s-ar putea să vă aflați dumneavoastră acasă sau în altă parte.
Apelul la 112 este universal și gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă. Abonații care apelează 112 nu plătesc sume suplimentare la factura telefonică.
Apelul la 112 este posibil și în situația în care, în urma neplății abonamentului, operatorul v-a întrerupt accesul la convorbirile telefonice.
Dacă vă aflați într-o zonă în care furnizorul dumneavoastră de telefonie mobilă nu are acoperire și trebuie să sunați de urgență la 112, nu disperați! Apelul la 112 va fi preluat de alt operator de telefonie mobilă care are acoperire în acea zonă.
Serviciul de urgență 112 funcționează permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână.
Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L. 2019 | Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală. | Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare. | Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.