magazin online
0232 981 Logare Creare cont

Blog

Te afli aici:
Home
>
Blog
>
Consumul de alcool la locul de muncă

Consumul de alcool la locul de muncă

Data publicării:    2024-01-25


Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă informează cu privire la efectele și repercusiunile ce pot apărea din cauza consumului de alcool la locul de muncă.

 

Medicii de specialitate afirmă că alcoolismul este o boală, nu un viciu, și mai mult este o boală progresivă, fizică, mentală și spirituală, incurabilă, marcată de dependența de a consuma alcool, de aceea se recomandă asigurarea unui program de consiliere psihologică pentru lucrătorii depistați în astfel de situații.

            Consumul și introducerea în incinta unității a băuturilor alcoolice, cât și prezentarea la serviciu sub influența băuturilor alcoolice vor fi interzise prin Regulamentul Intern al societății. Pentru încălcarea acestor prevederi vor fi stabilite sancțiuni disciplinare și/sau administrative.

            Contestarea rezultatului probei cu alcooltestul se poate face cu condiția ca persoana în cauză să accepte recoltarea de probe biologice la IML, în aceeași zi și pe cheltuiala acesteia.

            Refuzul sau sustragerea de la efectuarea probelor de alcoolemie va constitui, de asemenea abatere disciplinară.

            Angajatul care consumă alcool la locul de muncă sau înainte de începerea programului de lucru își poate pune viața în pericol, precum și viața colegilor sau a altor participanți la procesul de muncă.

            Consumul de alcool la locul de muncă nu reprezintă un pericol doar în construcții sau locuri de muncă la înălțime ori cu tensiune înaltă. Alcoolul poate determina accidentarea gravă a salariaților indiferent de profilul companiei și de natura sarcinilor pe care aceștia le îndeplinesc.

            Alcoolul consumat sub orice formă ajunge în sânge, răspândindu-se în tot corpul, dar mai ales în creier, afectând întregul sistem nervos.

           

Consumul de alcool poate genera următoarele efecte:

  • scăderea capacității de a gândi limpede/concentrare;
  • alterarea memoriei;
  • tulburări de vedere;
  • scădera capacității de coordonare a mișcărilor, evidențiată prin dificultăți în mers, menținerea poziției de ortostatism și în menținerea echilibrulului;
  • risc crescut de accidente prin lipsa de orientare în timp și în spațiu;
  • vărsături (vomă);
  • deces;
  • consumul de alcool poate avea efecte negative și pe plan social (persoanele care abuzează de alcool pot fi excluse din activități, evitate, blamate sau chiar abandonate).

 

            Obligația interzicerii alcoolului la locul de muncă revine exclusiv angajatorului care,

prin Regulamentul intern sau prin instrucțiuni proprii de SSM, trebuie să prevadă sancțiuni

disciplinare pentru lucrătorii care consumă alcool la locul de muncă sau sosesc la serviciu

sub influența băuturilor alcoolice.

 

            Măsuri conform Codului Muncii:

  • avertismentul scris;
  • retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a

dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;

  • reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
  • reducerea salariului de bază și/sau, după caz, a indemnizației pe o perioadă de

1-3 luni cu 5-10%;

  • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L.      2019   |    Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală.   |   Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare.   |   Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.