magazin online
0232 981 Logare Creare cont

Blog

Te afli aici:
Home
>
Blog
>
Procedura de urmat în cazul obstrucției prin corp străin a căilor aeriene

Procedura de urmat în cazul obstrucției prin corp străin a căilor aeriene

Data publicării:    2024-01-25


Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă prezintă procedura de urmat în cazul obstrucției prin corp străin a căilor aeriene (OCSCA)!

Dacă victima s-a înecat, cu bol alimentar sau alte corpuri străine, primul lucru pe care trebuie sa-l faceți este să observați cum se manifestă obstrucția. Aceasta poate fi de 2 feluri: ușoară sau severă.

            În cazul în care victima este cu obstrucție ușoară dar conștientă (adică tușește și vorbește) trebuie să-i spuneți să tușească tare pentru a elibera căile aeriene. Totodată trebuie să monitorizați victima până ce revine la starea de normalitate.

Dacă victima este conștientă cu obstrucție severă (nu reușește să tușească și nici să vorbească):

            Poziționați-vă in spatele acesteia;

            Aplecați-o ușor introducând una din mâinile dumneavoastră sub axila victimei pentru a-i susține toracele;

            Cu mâna rămasă liberă aplicații victimei 5 lovituri între omoplați, pe linia coloanei;

            Așezați-vă cat mai stabil pe sol pentru a fi în stare să prindeți victima în caz că devine inconștientă;

            Urmăriți după fiecare lovitură dacă victima și-a revenit.

Dacă după maximum 5 lovituri victima nu dă semne de revenire, nu vorbește, continuați intervenția cu aplicarea a 5 compresiuni abdominale (Manevra Heimlich):

            Măsurați distanța de la capătul inferior al sternului până la ombilic și la jumătatea acestei distanțe poziționați o mână având degetul mare introdus în pumn și lăsat ușor proeminent afară;

            Acest deget trebuie să fie în contact cu platoul abdominal al victimei;

            Ajutându-vă și cu cealaltă mână aplicați o presiune în interiorul cavității abdominale și în sus;

            Repetați această manevră de maximum 5 ori urmărind semnele de revenire ale victimei după fiecare compresiune;

            Dacă victima nu și-a revenit, aplicați încă 5 lovituri inter scapulare urmate de alte 5 compresiuni abdominale până când victima își revine sau până când se instalează starea de inconștiență.

            Atunci când victima este inconștientă așezați-o pe sol și poziționați, de exemplu, o haină sub ceafă pentru a lăsa capul ușor pe spate, această metodă va facilita deschiderea căilor aeriene.

            Anunțați evenimentul la numărul unic de urgențe 112.

            Începeți resuscitarea cardio pulmonară și verificați periodic înaintea insuflației apariția corpului străin in cavitatea bucală a victimei.

 

Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L.      2019   |    Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală.   |   Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare.   |   Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.