Data publicării: 2024-01-25
Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă reamintesc că orice muncă poate fi periculoasă!
Cu toate că există nenumărate cazuri în care locul de muncă este unul plăcut, în care mergi cu plăcere, există totuși anumiți factori care intervin în activitatea de rutină și provoacă, ceea ce specialiștii numesc boala secolului: STRESUL. Nu este o boală în sine, dar dacă este intens și de durată, poate să conducă la apariția unor probleme de sănătate mentală și fizică. Cu cât nivelul de stres este mai mare, cu atât angajatul începe să se confrunte cu probleme și la locul de muncă (oboseală, pierderea capacității de concentrare, scăderea performanțelor, iritare, demoralizare, pierderea interesului pentru actvitățile de la birou etc).
În anumite limite stresul poate fi un factor motivator însă atunci când depășește o anumită limită poate să scape de sub control. Apare ceea ce numim „anxietate de performanță” și tindem să punem jobul mai presus decât orice alte considerente, familie, viața personală sau viața socială.
Stresul cauzat de locul de muncă este principalul factor pentru „sindromul burnout”, o formă de epuizare emoțională asociată cu atitudini negative, cinice față de sine sau de ceilalți.
Pe lângă factorii personali (oboseala, graba, teama, problemele de sănătate, senzații de pierdere a controlului, excese etc.) care intervin și care accentuează o tensiune transformând-o în stres, există la locul de muncă și o serie de surse specifice care pot genera astfel de stări:
Stresul nu apare brusc și la cote maxime. El trece prin mai multe faze care îi permit individului să ia măsurile potrivite pentru ameliorarea stării și înlăturarea factorilor generatori.
Vă recomandăm următoarele modificări în comportamentul de serviciu pentru a face față stresului la locul de muncă:
Evaluarea riscurilor de stres în muncă implică aceleași principii și procese de bază ca și evaluarea celorlalte riscuri de la locul de muncă.
Managementul poate analiza pe baza chestionarelor interne care sunt sursele de stres ale salariaților și să încerce înlăturarea factorilor negativi.
Material realizat de Departamentul Consultanță al S.C. IAȘISTING GRUP S.R.L. 2019 | Acest material are caracter tehnic de informare și instruire în domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, fiind avizat de către Inspecția Muncii - Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași cu avizul nr.1 din 29.09.2017 și este proprietatea IAȘISTING GRUP, marcă înregistrată nr. R075881, fiind protejat de Legea dreptului de autor, legile referitoare la mărci și proprietatea intelectuală. | Utilizarea/multiplicarea și distribuirea neautorizată a acestuia va atrage după sine tragerea la răspundere conform legislației în vigoare. | Fotografiile folosite au caracter ilustrativ. Sursa: Google Images.