magazin online
0232 981 Logare Creare cont

Servicii

Te afli aici:
Home
>
Servicii
>
Servicii verificari PRAM

Servicii verificari PRAM

Ce sunt verificările PRAM?

Verificările periodice ”PRAM” sunt inspecțiile și încercările care includ o examinare detaliată a instalației electrice și trebuie efectuată fără demontare sau cu demontare parțială a elementelor din componența acesteea.

Verificările PRAM au ca scop:

  • Prevenirea electrocutării personalului care utilizează instalația electrică și echipamentul de lucru;
  • Prevenirea incendierii clădirilor și prevenirea distrugerii aparaturii electrice și electronice;
  • Verificarea continuității nulului de protecție;
  • Confirmarea că  elementele din  componența instalației electrice corespund proiectului de execuție și standardele de securitate.

Încercările trebuie realizate de personal calificat și autorizat ANRE, gradul II A, IIB, cu aparate de măsură omologate și etalonate.

Încercările cuprind urmatoarele măsurători și verificări:

  • Măsurarea rezistenței de dispersie a prizelor de pământ naturale sau artificiale;
  • Măsurarea rezistenței de dispersie a prizelor de pământ și a coborârilor pentru instalația de protecție împotriva trasnetului;
  • Măsurarea continuității conductorului de protecție PE, la tabluri electrice, prize, echipamente si utilaje;
  • Măsurarea impedanței buclei de defect și a curentului prezumat de scurtciucuit la originea instalației verificate, valoare efectivă;
  • Măsurarea  caracteristicilor circuitelor electrice, impedanța buclei de defect și a curentului presumat de scurtcircuit la capatul circuitului verificat;
  • Verificarea caracteristicilor și/sau eficientei dispozitevelor de protecție asociate circuitelor.

Care este legislația care prevede verificările PRAM?

Conform legislației în vigoare, instalațiile electrice trebuie verificate periodic, pentru a evita deteriorarea lor în timp, din cauza unor factori cum ar fi încarcare excesivă a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune, îmbătrânirea izolațiilor etc.

Verificarea și măsurarea se efectuează conform:

- DGPSI 004, articolul 20, 93, 94 ORDIN Nr. 108 din 1 august 2001 pentru aprobarea Dispozițiilor generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de descărcări electrostatice – D.G.P.S.I.-004 EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 597 din 24 septembrie 2001;

- a) zilnic, vizual;
b) periodic, prin electrician pram specializat se masoara valoarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, precum si asigurarea continuitatii la instalatiile electrice.Normativul I7 din 2011 – Normativ pentru proiectarea, executia si exploatarea instalatiilor electrice aferent cladirilor -  specifică clar că periodicitatea maximă de verificare a unei prize de pământ este 2 ani în medii puțin periculoase și anual în medii periculoase și foarte periculoase. Continuitatea racordurilor și a nulului de protecție (Prize uzuale de 230V, 400V și tablouri electrice) trebuie verificate însă anual;

- SR HD 60364-6:2008 pct.62.2 -”frecvența verificărilor periodice ale unei instalații trebuie să fie determinată de tipul instalației și de echipamentele folosite, utilizarea și funcționarea lor frecvența și calitatea mentenanței și influențele externe la care acestea sunt supuse. – Intervalul maxim dintre verificările periodice poate fi stabilit prin lege sau alte reglementări naționale – raportul periodic ar trebui să se recomande de către persoana care realizează verificarea periodică intervalul pînă la verificarea periodică următoare”

- HG 1146/2006 Anexa 1 pct. 3.3.16.2 – Verificarea și certificarea pram, avizul pram a instalației electrice – “Instalațiile sau echipamentele de muncă electrice trebuie să fie verificate la recepție, înainte de punerea în funcțiune și apoi periodic în exploatare, precum și după fiecare reparație sau modificare, fiind interzisă punerea sub tensiune a instalației, utilajului sau echipamentului care nu a corespuns la una dintre aceste verificări și pct. 3.3.18 - Mijloacele și echipamentele electrice de protecție trebuie să fie verificate, în conformitate cu prevederile reglementărilor și regulilor tehnice aplicabile, înainte de utilizare, la punerea în funcțiune, după reparații sau modificări și apoi periodic (în exploatare);

- Masuratorile si verificarile instalatiilor electrice se efectueaza conform STAS 12604/4 si STAS 12604/5.

Care este periodicitatea verificărilor PRAM?

Urmărirea scadenței verificărilor PRAM este în sarcina beneficiarului instalației electrice. În legislatie se specifică ca pe lângă verificările periodice PRAM este obligatorie verificarea PRAM, de câte ori se produc modificări în instalația electrică de legare la pământ. 

Frecvența verificărilor periodice ale unei instalații trebuie să fie determinată de tipul instalației și de echipamentele folosite, utilizare și folosirea lor, calitatea mentenanței și influențele externe la care sunt supuse.

Periodicitatea verificării PRAM este în general, prevăzută de doua ori pe an (o data pe timp uscat și o dată pe timp umed).

Recomandăm verificarea PRAM completă (priză de pământ, tablou electric, prize și utilaje) o dată pe an – 12 luni.

Verificarea PRAM reprezintă măsurarea rezistenței de dispersie a instalației de împământare și paratrăsnetului cu aparat special pentru acest scop. Aparatul este verificat/etalonat periodic de un Laborator de Metrologie autorizat.

In urma verificarii PRAM se intocmeste buletin de verificare PRAM care cuprinde:

  • Conditiile de masurare;
  • Tipul aparatului folosit la masuratoare;
  • Numele executantul si locul masurarii, acestea fiind necesare la controalele efectuate de Protectia Muncii, Protectia Consumatorului si Pompieri;
  • Copie dupa certificatul metrologic al aparatului folosit la masurare;
  • Copie dupa autorizatia ANRE care da dreptul emitentului sa emita buletin PRAM;
  • Copie atestat ANRE societate.

Buletinele de verificare sunt executate de electricieni autorizați ANRE. Buletinul PRAM (Raport de încercare PRAM) emis este recunoscut de: ITM, ISU, SSM-SU, ANRE, ISC, ISCIR, Asigurări, Audit, Protecția Consumatorului.

Efectuăm măsurători PRAM pentru urmatoarele:

- Prize de pământ – împământare;

- Prize de pământ pentru paratrăsnet și paratonier;

- Centuri împământare interioare din clădiri;

- Prize de pământ egalizare potențial;

- Tablouri electrice, Borniere “PE” din tablourile electrice de distribuție;

- Tablouri electrice secundare;

- Prize monofazate 230V;

- Prize 400V trifazate;

- Prelungitoare;

- Prize 230V în construcție modulară;

- Utilaje pentru zonele de producție (patiserii, spălătorii, fabrici, restaurante, etc);

- Motoare electrice;

- Motoare și sașiu metalic linie de producție;

- Piese de echipotențial – descărcări electrostatice;

- Pardoseli electroizolante – echipament individual de protecție mănuși și cizme electroizolante;

- Rezistivitatea solului – proiectare priză de pământ și pH, Chilere, Instalații pompe și motoare;

- Grupuri electrogene etc.;

- Priză cu împământare;

- Protecție catodică.

Deasemenea, executăm servicii de Autorizare interne SSM pentru electricieni/Comisie de autorizare, talon de autorizare electrician.

Execuția lucrărilor se efectuează în baza unui contract de prestări servicii.

SC IAȘISTING GRUP SRL este atestată de catre AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI, ATESTAT nr. 17462/R1/28.06.2021 de tip B pentru “proiectare si executare de instalatii electrice exterioare/interioare pentru incinte/constructii civile si industriale, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominata de 0,4 Kv”.

 

Nu uitați siguranța dumneavoastră și a afacerii dumneavoastră este pe primul loc!